Mit jelent a kereső optimalizált honlap? Miért érdekes ez?

A kereső optimalizált honlap leegyszerűsítve azt jelenti, hogy a honlapunk felépítése, tartalma, stratégiája olyan módon van felépítve, elkészítve, hogy az internetes keresőkben az egyes tartalmak adott szavakra, kifejezésekre minél előrébb helyezkedjen el, így több érdeklődőt, ügyfelet elérve.

Ebben a cikkben a keresőoptimalizálás értelmét, folyamatát szeretném bemutatni közérthető formában.

Kereső optimalizált honlap feladatai
Forrás: pixabay.com

Kereső optimalizált honlap: Mi is az a SEO vagy keresőoptimalizálás? Mi a célja?

A keresőoptimalizálás vagy SEO egy és ugyanazt jelenti, a SEO az angol Search Engine Optimization szó rövidítése, mely összefoglaló név azokra a tevékenységekre, melyeket abból a célból csinálunk, hogy a keresőkben honlapunk a találati lista elején, de legalábbis az első oldalán szerepeljen.

Kereső optimalizált honlap: Keresőoptimalizálás feladatai

Keresőoptimalizálási feladatok sokrétűek és több részterületre oszthatók, így beszélhetünk technikai, On-Site és Off-Site Seo-ról. Ezek a feladatok például:

  • Kulcsszókutatás, mely során a releváns kulcsszavakat találjuk meg a honlap témájához.
  • Tartalomfeltöltés, seo szövegírás, mely során már meglévő tartalmak optimalizálása, új tartalmak elkészítése folyik.
  • Technikai elemek rendberakása, a honlapon a képek, egyéb tartalmak optimalizálása, rendszerezése történik.
  • A honlap elemeinek módosítása, a keresőoptimalizáláshoz. pl.: oldalsávok, menük, lábléc stb.
  • Közösségi média kapcsolatok kiépítése.
  • Linképítés, mely során más honlapokról, értékes linkkatalógusokhoz építünk kapcsolatokat.
  • stb.

Kereső optimalizált honlap: Miért érdemes keresőoptimalizálni a honlapom?

A kereső optimalizált honlapokat nemcsak a Google szereti, hanem mivel felhasználóbarát, értékes tartalmakat tartalmaz, így a látogatók és a vásárlók is szeretik. A kereső optimalizált honlapot könnyebb megtalálni a keresőkben így kevesebb hirdetési költséggel, több embert érhetünk el.

Kereső optimalizált honlap és tartalom folyamatosan szállítja a látogatókat a honlapunkra, ami egy vállalkozás egyik fő célja kell, hogy legyen!

Lehet csilli-villi honlapot készítenünk, készíttetnünk, ha a kutya sem találja meg és nem hoz nekünk sem látogatókat, sem vásárlókat!

Honlapkészítés során már az elejétől kezdve ezek az elvek szerint dolgozom!

Nézd meg honlapkészítési szolgáltatásaim! 

Kereső optimalizált honlap: Milyen lépésekből áll a keresőoptimalizálás?

A keresőoptimalizálás folyamata elemzéssel kezdődik, a piac és/vagy a honlap (ha már van) elemzésével. Az elemzés több részből áll, ezek például a már meglévő kulcsszavak, tartalmi elemek, honlap szerkezet stb. elemzése.

Az elemzés után kerül felállításra a cél és a stratégia. A stratégia elkészítésekor a kulcsszavak, folyamatok, kapcsolatok, honlap szerkezet, rövid és hosszú távú feladatok, célok kialakítása kerül meghatározásra.

Ezek után kezdődik el a tényleges munka: tartalom, szerkezet, kapcsolatok kialakítása, felépítése, melynek ideje és bonyolultsága a honlap tartalmától nagyban függ.

Kereső optimalizált honlap: Mi az, amit tudni kell a SEO-ról egy honlap tulajdonosnak?

A keresőoptimalizálás nem egy rövid folyamat, ahhoz, hogy keresőoptimalizált honlapot készítsünk, nem elég egy-két kapcsolót ki-be kapcsolgatni vagy egy-két mondatot átírni. Ahhoz, hogy keresőoptimalizált honlapot hozzunk létre ahhoz ki kell találnunk a honlapunk célját, el kell készítenünk a stratégiát, ami mentén haladunk. Ezt a célt és stratégiát érdemes már a honlapkészítés előtt elvégezni és ezek mentén felépíteni honlapunkat. Viszont, ha már működő weboldalt szeretnénk keresőoptimalizált honlappá tenni, akkor is az első lépés az elemzés és stratégia kialakítása.

A keresőoptimalizálás hosszú folyamat, mely nem egyszeri tevékenység, bár van olyan része, amit elég egyszer beállítani, a folyamatokat folyamatosan figyelnünk, a tartalmat folyamatosan alakítanunk, gyártanunk kell.

A SEO nem csodaszer, hanem tudatos folyamatos munka az organikus elérésekért.

A SEO nem olcsó folyamat, költeni kell rá ahhoz, hogy működjön, akár pénzben, akár munkaidőben számoljuk. A SEO előnye, hogy míg a hirdetések addig termelik a látogatót az oldalra amíg hirdetünk, addig a kereső optimalizált honlap, tartalom folyamatos látogatót biztosít oldalunkra.

Magyarországon a Google az elsődleges keresőmotor, így a szakemberek ezek az elvek szerint dolgoznak.

A keresőoptimalizálásnak be kell érnie, ne várjunk csodát már másnap, ez különösen igaz az új weboldalaknál, ahol is először meg kell ismernie a Google-nek az domaint. Ez úgy érhető el ha megfelelő mennyiségű tartalmunk van, kapcsolatai, közönsége van az oldalnak.

Jól keresőoptimalizált oldal nem csak a kulcsszavak helyezésével mérhető, hanem a látogatottság növekedésével az organikus 

Kereső optimalizált oldalt ugyanúgy lehet és érdemes hirdetni, nem zárják ki egymást. Ami nem mindegy, hogy már nem csak hirdetés útján juthatunk ügyfelekhez.

Jól megválasztott sablonnal a WordPress honlap motorok tökéletesen alkalmasak a keresőoptimalizáláshoz.

Kereső optimalizált honlap: Összefoglalás

Ez a cikk a keresőoptimalizálás és annak fontosságát mutatta be nagy vonalakban.  Amennyiben szeretnél többet megtudni a keresőoptimalizálásról akkor a seomax.hu oldalon további cikkeket találhatsz a témában.

Szólj hozzá!