Reszponzív webdesign

Mi az a reszponzív webdesign? Miért is jó?

Ebben a cikkben erre adok választ!

 

Mit is jelent ez?

 

A reszponzív webdesignnal elkészített honlapok csaknem minden kijelző mérethez igazodnak, legyen szó akár tabletről, telefonról vagy asztali készülékekről. Egy reszponzív design mindig követi, hogy épp milyen képernyőről, milyen felbontásban böngészik az oldalt.

 

Miért is fontos ez?

 

Sorolhatnánk az indokokat, de pár példa erre: olvashatatlan méret, kényelmetlen böngészés, lassú betöltődés stb. Felhasználóként, az ilyen oldalakat nem szívesen olvassuk, hamar átkattintunk egy másikra. Vállalkozóként, vállalatként egy nem reszponzív oldallal az érdeklődők hamar elhagyják oldalunkat, emellett a nehezen kezelhető oldalakon nem fognak vásárolni. Vásárlókat vesztünk vele!

Ma világunkban egyre nagyobb teret hódit a mobil világ, ahol az emberek már nem csak számítógépen szeretnek böngészni, hanem telefonjukon, tabletjeiken.

A reszponzív vagy sokak szerint mobil barát webdesign 2017-ben már alap kell legyen egy egy weboldal tervezésénél, hiszen ahogy fejlődnek az okos telefonok, tabletek az emberek egyre több mindent szeretnek azon keresztül megnézni, elolvasni, megvásárolni.

Egy kimutatás, amely jól szemlélteti, hogy az évek során mit változott a böngészés a nagyvilágban:

Forrás: http://gs.statcounter.com/platform-market-share/desktop-mobile-tablet/worldwide/

 

Mi nem jó?

 

Biztosan találkoztál már olyan oldallal, amit ha mobilon nyitottál meg és számítógépes verzióhoz hasonló megjelenést kaptál, ami által a betűméretek olyan aprók maradtak, hogy folyamatosan nagyítani kellett, hogy elolvashasd és ráadásul, folyamatosan túllógott a tartalom a képből. Ez az amikor nem reszponzív egy honlap.

Nem reszponzív webdesign
Nem reszponzív webdesign

 

Milyen egy jó reszponzív honlap?

 

Reszponzív design során nemcsak méretbeli változás történik, hanem az egyes elemek átrendeződnek, egyes elemek (pl. képek) eltünnek a kezelhetőség, gyorsabb betöltődés érdekében. Menük, gombok mérete igazodik az ujjmérethez.

Responziv webdesign
Reszponziv webdesign

 

Design tervezésnél már eleve több méret készül a honlapról, ahol a már a mobil és tabletek kinézetét is érdemes megtervezni, hogy ne veszítsük el az oldal funkcionalitását. A honlap kódolása vagy wordpress sablonba illesztése során több felbontás megtervezése szükséges, hogy a weblapunk követni tudja a különböző gyártók, különböző típusú készülékeinek felbontását. Egy jól felépített oldal minden kijelzőn működik, az átméretezés automatikussá válik.

Jól megtervezett reszponzív oldalak előnyei:

  • Látogatói élmény eszközfüggetlen
  • Funkciók könnyű kezelhetősége
  • Mobilos keresések erősödése
  • Mobilon gyorsabb betöltődés
  • Rugalmasabb bővíthetőség
  • Goggle kereső helyezés
  • stb.

 

Hogyan tesztelheted saját oldalad?

Egyszerűen a böngésződ ablakának méretét változtatod. Ha a tartalmak igazodnak a képernyő méretéhet akkor az oldalad reszponzív kialakítású.

 

Honlap designt vagy komplett weboldalt tervezel, kérj árajánlatot!

Árajánlatkérés

 

 

Szólj hozzá!